La consciència corporal és la capacitat de recopil·lar i processar, a través dels nostres sentits i sistema nerviós, la informació per a integrar-la en el nostre cervell de tot allò que té relació amb el nostre cos. O el que és el mateix: la capacitat d’escoltar i interpretar tot el que el teu propi cos et diu. Aquesta consciència és la base per a qualsevol desenvolupament de les habilitats motrius.

Encara que és un terme més ampli també podem parlar del concepte de Consciència Sensorial, encunyat per Charlotte Selver, que fa temps es va convertit en un denominador comú per als treballs psicofísics de distintes disciplines. Dintre d’aquest camp podreu sentir també: Moviment conscient, autoconsciència pel moviment, Vivències corporals, gimnàstica conscient… Tot i que hi ha diferències segons qui acompanya i guia el treball, hi ha uns punts en comú en tots ells i que es caracteritzen per facilitar el camí cap a:

 • Viure plenament en cada instant, en el present: Aquí i ara
 • Reconèixer i redescobrir les necessitats del propi cos
 • Percebre les dinàmiques corporals, detectar les tensions i els bloquejos.
 • Aprofitar la nostra relació amb la gravetat, intentant reduir les resistències innecessàries.
 • Trobar l’equilibri i l’harmonia del gest: moure’s sense esforç, això és qualitat de moviment, més que quantitat o velocitat. 
 • Reconèixer els suports que ens dona el cos i/ o els materials amb els que treballem.
 • Desenvolupar de manera molt important la propiocepció (sentit que ens ajuda a saber com està el nostre cos en cada instant, respecte a altres parts del cos i respecte a l’entorn).
 • Aprendre a gestionar la informació que ens donen els nostres patrons respiratoris.

La consciència corporal No és saber,  és sentir; no és racionalitzar o analitzar els resultat del que observem i captem en el nostre cos, sinó percebre allò que ens està dient. Si tot açò es viu estant en el present, jo entenc que és una activitat de consciència plena, o el que és el mateix, de “Mindfulness”

Treballar la meditació a través de les sensacions corporals, en moviment o en la calma, és el primer pas per a la  seua pràctica, és la primera etapa per a aprendre a observar en l’AQUÍ i L’ARA”.  En les tècniques corporals normalment hi ha un component de moviment i l’objecte d’atenció és el cos, en la meditació sol haver més passivitat. Mentre estem reconeixent les sensacions no podem estar ni en el passat ni en el futur, perquè l’única cosa que existeix segur és el que podem sentir en el present, tota la resta és mental. Aquesta capacitat d’escolta, com qualsevol altra cosa a la vida, es pot entrenar perquè al principi no és gens fàcil. Això és el que fem en les diferents tècniques corporals que treballem a Corporalment. Totes, d’una manera o altra, ens porten al coneixement i redescobriment del nostre cos. 

 

Com ajuden les diferents tècniques corporals a millorar la nostra consciència corporal?

 • Entrenen el despertar de la percepció corporal. El nostre cos està ple de receptors d’informació, sobretot en la FASCIA, quant més els treballem, més afinem la seua capacitat per a captar informació, per xicoteta que siga. 
 • Entrenem l’atenció i paciència per a reconèixer i interpretar la informació que rebem.
 • Aprenem a través dels materials, de les consignes verbals, de les imatges i de les pràctiques de moviment a configurar un esquema corporal més complet.  Tot i que aquest està en continu canvi, adaptar-se a aquests canvis és fonamental per a un bon i, més eficaç, funcionament del cos. 
 • A través de les diferents propostes o experiments aprenem a atendre al que apareix en cada moment, cada pràctica, cada sessió, sense expectatives ni anticipacions.

 

Com ajuda la consciència corporal a la salut i al benestar?

 • Ajuda a conèixer millor les possibilitats i limitacions del propi cos, d’aquesta manera la persona podrà gaudir i prendre cura del seu cos, disminuint el risc de fer-se mal.
 • Quan més conec el meu cos, millor em puc comunicar amb les persones que ajuden en la meua salut, ja siguen: professionals sanitaris, professors d’activitats físiques o persones cuidadores. Al reconèixer millor en mi les meues necessitats les puc expressar de manera més exacta a la gent que m’envolta, d’aquesta manera arribem a un millor i més ràpid enteniment. 
 • Em permet buscar allò que millor em va o més em convé, i fugir del que no em senta bé, ja siga físic, mental o emocional. Tot allò que passa pel cap també es reflexa d’alguna manera en el cos, i això també podem aprendre a captar-ho amb una millor consciència corporal. P.e: si vore a una persona concreta em posa nerviosa, això es reflexa amb una respiració més curta, més bloquejada, o mal de panxa… si no he pogut adonar-me’n de la influència negativa d’aquesta persona tóxica per la vía de la ment, tal vegada ho puc fer a través del que expresa el meu cos. 
 • Em permet buscar alternatives de moviment quan tinc algún problema o lesió. El cos treballa amb uns patrons de moviment apresos, però sovint aquests no són els més adequats per a la persona. A través de conèixer altres possibilitats de moviment donem l’oportunitat al cos de que trie un patró que sigue més eficient i més segur. El sistema nerviòs és aquí el protagonista, serà el que establirà aquestes noves connexions per a que del moviment conscient puguem passar a un patró de moviment més saludable. 
 • M’ajuden a identificar les meues necessitats i respectar-me, posant-les per davant d’altres coses. M’ajuda a estimar-me i valorar-me.

A Corporalment la consciència corporal la pots treballar en les classes de Vivències Corporals, de Feldenkrais, de Pilates Reformer, Hipopressius o un entrenament funcional on es treballa la tonificació de forma conscient. També les sessions de sofrologia en grup o individuals et poden ajudar en aquest camí. I per suposat, prendre consciència corporal t’ajudarà a escollir millor uns hàbits alimentaris, posturals i d’activitat física que siguen els més convenients per a la teua salut i qualitat de vida. 

Totes aquestes opcions ens ajuden a conèixer millor el nostre cos, i tan sols s’estima allò que es coneix. Això si, no podem tindre pressa, la paciència, la constància i la confiança són essencials.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

QUÈ OFERIM A CORPORALMENT, CASTELLÓ?

 

 

Dirección

Calle Lagasca 12
12003
Castellón de la Plana

¿Dónde estamos?

Datos de contacto

COLABORADORES

Diseño y posicionamiento web by TANTATA SOLUTIONS | © CORPORALMENT CASTELLÓ

error: Content is protected !!