VOLS SER UNA PERSONA SALUDABLE?

 

A dia d’avui, diferents factors relacionats amb l’estil de vida de la societat estan alterant l’equilibri necessari per tal de poder mantindre la nostra salut. 
Entre els principals problemes que existeixen, cal destacar:
 1. Sobrecàrrega emocional i laboral que condueix a una ineficient gestió de l’estrès.
 2. Insuficient descans nocturn que no és capaç de regenerar el dany oxidatiu sofert durant el dia.
 3. Sedentarisme entès com a una malaltia per carència de moviment.
 4. Nutrició d’escassa qualitat que no arriba a cobrir les necessitats diàries d’àcids grassos essencials, vitamines, minerals, aminoàcids,…

Moltes de les patologies mèdiques més freqüents i que poden arribar a produir problemes potencialment greus tenen com a base fisiològica aquests factors: síndrome metabòlic (colesterol, hipertensió arterial, diabetis,…), osteoporosi, intoleràncies alimentaries, trastorns relacionats amb el gluten, intestí irritable, SIBO,…

Els factors genètics, a excepció de la malaltia celíaca, la diabetis tipus 1 i algunes intoleràncies com les de la lactosa o la proteïna de la llet, tenen més bé poca rellevància en este grup de malalties, estimant-se en alguns estudis en menys d’un 10%. Per tant, és l’epigenètica, és a dir, el nostre propi estil de vida, qui farà que desenvolupem o no certes malalties. 

Amb tot açò, queda al descobert que nosaltres i només nosaltres som els responsables de mantenir-nos en plena salut. (ref 1-3).

Fig.1. Causes i conseqüències de la inflamació crònica sistèmica de baix grau. S’han identificat diverses causes de la inflamació crònica sistèmica de baix grau (ICSB) i les seues conseqüències. Com es mostra a l’esquerra, els desencadenants més comuns de la ICSB (en el sentit contrari a les agulles del rellotge) són les infeccions cròniques, la inactivitat física, l’obesitat, la disbiosis intestinal, la dieta, l‘aïllament social, l’estrès psicològic, les alteracions del son i del ritme circadià, així com l’exposició a xenobiòtics com els contaminants atmosfèrics, els residus perillosos, els productes químics industrials i el tabac. Com es mostra a la dreta, les conseqüències de la ICSB (en el sentit de les agulles del rellotge) inclouen la síndrome metabòlica, la diabetis de tipus 2, la malaltia del fetge gras no alcohòlic (NAFLD), les malalties cardiovasculars, el càncer, la depressió, les malalties autoimmunes, les malalties neurodegeneratives, la sarcopènia, l’osteoporosi i la immunosenescència.

 

Les malalties considerades cròniques avui en dia són molt diverses, però quasi totes comparteixen factors causants. D’ells, la inflamació crònica de baix grau és la més important, donat que eleva el risc de malaltia cardiovascular, càncer, diabetis, trastorns autoimmunitaris, depressió i malalties neurodegeneratives (ref 4). De fet, la inflamació crònica s’associa a major risc de mortalitat per qualsevol causa (ref 5). I per suposat, és un dels principals motius a les consultes de fisioteràpia i osteopatia, degut al dolor associat.

 

 

 

Molts factors contribueixen a esta inflamació de baix grau. Repassem-ne els més importants: 

 1. Obesitat: L’obesitat és una malaltia caracteritzada per l’acumulació excessiva de greix i teixit adipós. S’associa a un estat inflamatori crònic de baix grau on el cos es troba en constant inflamació que contribueix al desenvolupament de malalties cardiovasculars, diabetis tipus 2, hipertensió arterial i certs tipus de càncer.
 2. Sedentarisme: Partim de la premissa que NO existeix la persona sedentària sana. El nostre cos està fet per moure’s. Treballar la força, resistència i flexibilitat és indispensable per la condició humana i per tant per preservar la salut.
 3. Mala dieta: Dels aliments obtenim els nutrients que participen en totes les funcions del nostre cos. Quan els requeriments nutricionals no són adients, esdevé la malaltia.
 4. Microbiota desequilibrada: Quan l’equilibri entre la microbiota i nosaltres es trenca, aleshores diem que estem en disbiosi. És a dir, els bitxos roïns hauran crescut més del compte i les bactèries protectores hauran disminuït. Este és el tret de sortida de multitud de malalties que, de vegades, ni tan sols tenen a vore amb el nostre sistema digestiu.
 5. Desregulació circadiana: Apareix quan els cicles de son-vigília no estan sincronitzats amb l’entorn i poden ser la causa de multitud de malalties.
 6. Estrés: L’estrès afecta tant la ment com el cos. És positiu tenir-ne una miqueta, donat que ens ajuda a realitzar les activitats diàries, no obstant això, si un estès passa a ser excessiu tindrà conseqüències negatives que poden perjudicar-nos moltíssim el dia a dia i per tant, alterar la nostra salut.

 

 

Per finalitzar, m’agradaria afegir una xicoteta reflexió personal: La medicina actual “tradicional” sembla insuficient per tal de tractar les patologies cròniques associades a l’estil de vida. Està clar que els avenços de la medicina i la farmacologia són necessaris. A les sales d’urgències dels hospitals cada dia els metges i sanitaris altament qualificats salven vides amb instruments mèdics d’alta tecnologia, fàrmacs intravenosos que fan efecte en pocs segons, cirurgies que fa anys no haguéssem pogut ni somiar,… Però en les consultes d’atenció primària i consultes externes hi ha cada dia menys qualitat. Els metges no poden atendre els pacients com voldrien i moltes vegades, per falta de temps i/o coneixements, es limiten a receptar fàrmacs que només bloquegen els mecanismes fisiopatològics alterats sense buscar l’origen del problema que demana ser regulat eliminant els factors que causen el seu desequilibri. Esta manera ja quotidiana de tractar els pacients, òbviament no cura i en molts casos ni tan sols regula o ha de ser modificada al poc temps afegint o augmentant altres fàrmacs i creant pacients totalment dependent dels fàrmacs.

L’única manera de recuperar la salut és que el pacient entenga l’absoluta importància de l’estil de vida com a factor regulador de la salut i qualitat de vida i que busque l’ajuda d’un professional sanitari que treballe d’esta manera.

A Corporalment (Castelló), els nostres fisioterapeutes i osteòpates, així com la resta d’equip sanitari i professors de tècniques corporals podem ajudar-te a aconseguir el que et proposes, aplicant tots els nostres coneixements actualitzats i rigorosos en la nostra cerca del restabliment de la salut perduda. 

Junts podem i hem de ser feliços!

La vida s’ha de viure plenament amb salut i això només està a les teues pròpies mans, ningú més pot fer-ho. 

Tu ets l’artífex de la teua aventura!

 

 Dra. Mireia Martí i Salvador

 

BIBLIOGRAFÍA:

 1. Muskiet F. Adaptations to the conditions of existence. Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk 2006; 31: 187-193.
 2. Ruiz-Núñez B, Pruimboom L, Dijck-Brouwer DAJ, Muskiet FAJ. Lifestyle and nutritional imbalances associated with Western diseases: causes and consequences of chronic systemic low-grade inflammation in an evolutionary context. The Journal of Nutritional Biochemistry. 2013;24(7):1183-1201.
 3. Boer MMB-D, van Wetten M-L, Pruimboom L. Chronic inflammatory diseases are stimulated by current lifestyle: how diet, stress levels and medication prevent our body from recovering. Nutrition & Metabolism. 2012;9(1):32.
 4. David F et all. Chronic inflammation in the etiology of disease across the life span. Nature Medicine | VOL 25 | December 2019 | 1822–1832 | www.nature.com/naturemedicin.
 5. Proctor MJ, McMillan DC, Horgan PG, Fletcher CD, Talwar D, Morrison DS. Systemic inflammation predicts all-cause mortality: a glasgow inflammation outcome study. PLoS One. 2015 Mar 2;10(3):e0116206. doi: 10.1371/journal.pone.0116206. PMID: 25730322; PMCID: PMC4346265.

 

 

 

 

 

QUÈ OFERIM A CORPORALMENT, CASTELLÓ?

 

 

 

 

Dirección

Calle Lagasca 12
12003
Castellón de la Plana

¿Dónde estamos?

Datos de contacto

COLABORADORES

Diseño y posicionamiento web by TANTATA SOLUTIONS | © CORPORALMENT CASTELLÓ

error: Content is protected !!